Vrijwilligers

Vrijwilligers

Het kostbaarste geschenk dat je kunt geven is TIJD (Mungi Ngomane)

Hoe fijn is het wanneer je iets kunt betekenen voor mensen. Geven is vaak makkelijker dan ontvangen Toch is in de tijd waarin wij leven schijnbaar elk moment gevuld. Daarom is de spreuk hierboven van de kleindochter van Desmond Tutu zo waar.
Mensen worden pas mens door andere mensen.
In de ontmoeting met elkaar is een van de belangrijkste dingen dat je wordt gezien. En dat is wat een vrijwilliger kan doen. “Er zijn” zonder bijbedoeling. Ds. Jan Eerbeek de oprichter van het MyHome project noemt dit HOOPverlening (naar het boek van Pieter Dierinck, Hoop verlenen, pleidooi voor meer vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg. 2017)

Hoopverlening.

Een prachtig woord. Door er te zijn ga je iets betekenen voor een ander en dat betekent ook vaak iets voor jou als vrijwilliger. Het is met een ander woord EVENWAARDIG. Je bent niet meer of minder als deelnemer en vrijwilliger. Je ontmoet elkaar en loopt een eindje mee op het levenspad zonder verplichtingen. Je bent voor elkaar van betekenis. Je bent trouw in je afspraken, ook al is de ander daar niet altijd toe in staat. Je luistert, je veert mee met stemmingen, je wordt geraakt en kunt misschien soms ook wel wat van jezelf kwijt. Je eigen levensverhaal. Want wat je deelt maakt je rijker.
NB Deelnemers of vrijwilligers hoeven geen lid van een kerk te zijn om mee te kunnen doen.
Wilt meer lezen klik dan hier.

Wat wordt er verwacht van vrijwilligers?

Natuurlijk wordt in de eerste plaats motivatie verwacht om je in te zetten voor een ander. Daarbij zijn wel een paar zaken belangrijk. Allereerst dat je goed kunt luisteren en geduld hebt. Dat klinkt logisch, maar helaas weten we dat (vaak door drukte in het leven) veel mensen moeite hebben om zich te verdiepen in de verhalen van een ander. Al snel wordt er gereageerd met eigen belevenissen waardoor het verhaal van de ander ondersneeuwt of de boodschap gemist wordt. Ook bij professionals is dit soms een ernstig probleem waardoor foute diagnoses worden gesteld of een behandeling wordt aangeboden die niet passend of niet nodig is wanneer er beter was geluisterd. Als vrijwilliger hoef je niets, dus heb je de ruimte en de tijd om er gewoon te zijn.

Geduld is zo belangrijk om vertrouwen op te bouwen. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard luidt een spreekwoord. Nogal wat kwetsbare mensen hebben slechte ervaringen met de hulpverlening en laten daarom niet zo snel mensen toe in hun persoonlijke omgeving.

Ook belangrijk is dat je als medemens zelf ook de nodige levenservaringen hebt of weet van moeilijke dingen die in het leven kunnen gebeuren.